Cargo ukončilo hromadné propouštění, optimalizaci zaměstnanců přehodnotili

Železniční společnost Cargo Slovakia ukončila hromadné propouštění koncem loňského roku. V rámci něj plánovala optimalizaci 442 zaměstnanců, pracovní poměr nakonec skončilo 284 z nich.

\“K přehodnocení plánované optimalizace došlo v souvislosti s vývojem výkonů a následnou potřebou hlavně provozních zaměstnanců,\“ uvedl pro agenturu SITA předseda představenstva a generální ředitel státního nákladního vlakového dopravce Roman Gono.

Rok hodnotí uspokojivě
Za uplynulé dva roky přišla společnost celkem o více než tisícovku zaměstnanců. Začátkem letošního roku dosáhl jejich počtu 4 283, ve srovnání s koncem roku 2020 klesl o 470 a oproti závěru předpandemického roku 2019 o 1 088. Mezi lety 2020 a 2019 ubylo přes šest set pracovníků.

Snížení počtu zaměstnanců a přizpůsobení organizační struktury požadavkům trhu a zákazníkům byly součástí zahájeného ozdravování společnosti Cargo.

Uplynulý rok hodnotí Gono uspokojivě zejména vůči prvotním očekáváním a plánům.

„Pozitivně kromě významného meziročního nárůstu přepravených objemů a dosažených tržeb hodnotíme i nastartovaný ozdravný proces. V rámci něj se podařilo realizovat jeden z nejdůležitějších bodů, a tím je snížení počtu zaměstnanců a přizpůsobení organizační struktury požadavkům trhu a zákazníkům,“ informoval šéf nákladního dopravce.

\“Pokles zaměstnanosti se projevil významnou úsporou osobních nákladů a zvýšenou produktivitou práce,\“ dodal Gono.

Mimořádná odměna a vyšší mzdy
Podle nové kolektivní smlouvy na rok 2022 společnost vyplatí všem zaměstnancům spolu se mzdou za duben mimořádnou jednorázovou odměnu a od 1. října zvýší základní mzdy. Zaměstnavatel přihlížel i k tomu, které profese jsou nedostatkové a klíčové.

Na mzdách si nejvíce přilepší zaměstnanci v provozních pozicích strojvedoucí, dispečer, vlakvedoucí nákladních vlaků, vozmistr – posunovač. Tito zaměstnanci získají jednorázovou odměnu 400 eur za duben a budou mít vyšší mzdu o 110 eur.

Latest articles

Similar articles

Subscribe to our newsletter

Instagram